Twelve Angry Men

Twelve Angry Men - 12 Öfkeli Adam 

Yönetmen : Sidney Lumet
Yıl - Ülke : 1957 - ABD yapımı
Tür : Dram
Oyuncular : Henry Fonda, Lee J. Cobb, Jack Klugman, Josep Sweeney...

Fragman:


Konu: İdam cezasına çarptırılan bir gencin babasını öldürmesi suçuyla yargılanması, sanığın kaybettiğini söylediği bıçağın  cinayetin işlendiği odada bulunması, gencin avukatının mahkemeye sunduğu savunmanın zayıf olması, olan biteni duyduklarını söyleyen pek çok görgü tanığı varlığı olayları giderek karışık bir hale sokuyor. Sanığın suçlu olup olmadığını tartışmak amacıyla 12 kişiden oluşan bir jüri heyeti seçiliyor. Ancak jürinin sonuçları pek de şaşırtıcı olmuyor: 12 jüri üyesinden sadece sekiz numaralı jüri üyesi Davis 'suçsuz' hükmü yönünde oy kullanıyor, geri kalan üyeler gencin suçlu olduğunu düşünüyor.


Filmi internetten kolayca izleyebilirsiniz. İzledikten sonra film hakkındaki yorumlarınızı merak ediyorum, lütfen yorumlar kısmından görüşlerinizi paylaşın 🙂

Kişisel yorumum:

➡️ sonrası spoiler içerir filmi izlemediyseniz okumamanızı öneririm 

Bir gencin doğduğu bölge sebebiyle potansiyel suçlu gözüyle bakılması, sırf ilgi odağı olmak için yalancı şahitlik yapılması, insanların bir başkasının hayatını etkileyecek kararlarda yeteri kadar özen göstermemesini ve daha nice toplumsal sorunu çok başarılı bir şekilde anlatıyor.
Peki filmin sıkıcı tarafları yok mu? Tabii ki var siyah beyaz olması, küçük bir mekanda çekilmesi, tartışma ortamının bir türlü oluşturulamaması, gereksiz verilen molalar gibi gibi.. Sadece duyduklarına inanarak bir kişiyi suçlu bulmak, delillere kesin doğru gözüyle bakmak, zamanı sadece kendi zevk ve ihtiyaçları için kullanmak günümüzün belkide en büyük yanlışı, bu toplumsal yanlışa bir kişinin karşı çıkması toplumun diğer üyelerini de etkiliyor ve sağlıklı düşünmeye olayları akıl ve mantıkla anlamaya-çözmeye yönlendiriyor. Bu filmin konusu da peşin hükümlü olmadan önce düşünmek, tartışmak ve mantığa uygun olup-olmadığını farketmekti. Lafın kısası başarılı bir eser ve bence hukuk okuyan veya hukukla ilgilenen herkesin izlemesini tavsiye ettiğim bir film.
Twelve Angry Men Twelve Angry Men Reviewed by doksanbesli on Şubat 13, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.